מצג ראש מבטיח לידה רגילה?
עודכן: 5 ביוני
הריון הנו תהליך טבעי ומדויק ברוב הפעמים. הגוף יודע, הרחם יודעת, העובר מתפתח בהתאם לצרכים שלו, וגוף היולדת מספק לו את כל הדרוש דרך השלייה. ברוב הפעמים, מנח ומצג העובר יהיו תקינים ומתאימים ללידה רגילה וטובה.
לרוב, העובר יבחר להיות עם הראש כלפי מטה בהריון ראשון כבר משבוע 32 להריון, ולעתים אף מוקדם יותר. בשלב זה העובר עדיין זז במרץ ופעמים רבות אף מסתובב סביב צירו.
לרוב, סביב שבוע 37-38 להריון, יביא את גבו לכיוון שמאל הגוף של אמו, כשמבטו יהיה מופנה לכיוון ימין גופה וכך יישאר עד ללידה. זהו מנח המתאים ללידה תקינה ופיזיולוגית. בלידה ישלים את הסיבוב למנח התקין, המעלה את הסיכוי לכניסה פזיולוגית ותקינה שלו לתעלת הלידה. כך שבסופו של דבר יוולד כשפניו כלפי גב האם. כשראשו יגיח לאוויר העולם, הוא יסובב את ראשו ואת גופו לצד, וכך ישלים ויסיים את הסיבובים שעליו לבצע בתהליך הלידה הפזיולוגית.
לעתים העובר נמצא במצג ראש, אך המנח שלו אינו תקין. גבו לכיוון בטן האם, או לכיוון צד ימין של גופה.
לעתים הוא מניח את ראשו על עצם האגן הצידית או הקדמית ומשתמש בה כמעקה או מרפסת התומך בראשו. לעתים הוא מניח את קודקודו על שריר או רצועה מפשעתית של אמו, או מחזיק את צווארו בהטיה חדה אחורה או בהטיה הצידה.
כל המצבים הללו משקפים עובר במצג ראש. על פניו, הרופא יאמר לך שהכול תקין. מכוון שהערך היחיד שהוא בודק זה המצג של העובר. מבחינת הרופא כל היתר לא משנה. אם תשאלי, לרב תשמעי תשובה האומרת כי השאלות חסרות ערך ולא משנות דבר.
במצבים אלו כמעט תמיד יהיה עיכוב בהתפתחות הלידה.
ההריון עשוי להימשך מעבר לשבוע 41 ++ ולעיתים גם בשבוע 42, לא תתפתח לידה באופן ספונטני.
מנח לא תקין של העובר עשוי לעתים למנוע את האפשרות ללידה פיזיולוגית. לעתים ייאלצו להשתמש בוואקום או מלקחיים כדי לחלץ את התינוק, ולעתים אף ייאלצו לסיים אותה בלידה קיסרית.
גורמים אפשריים למנח פטולוגי:
מתח רגשי של האם
מתח פיזי - שרירי בטן מתוחים מידי
חוסר תנועה מספקת של האם בהריון
רצועות העוטפות את הרחם הדוקות מידי
פעילות גופנית שאינה מתאימה לתקופת ההריון
שימוש מופרז בתנועה אסימטרית של האגן
תאונות מהעבר הרחוק
וישנם גורמים נוספים שסביר להניח שלא חשבת שעשויים להשפיע.
בטכניקת embryobalance ניתן לבדוק מה מנח העובר. האם יש גורמים העשויים לעכב את הלידה, ובמידה ויש קושי או חוסר איזון של העובר או האישה ניתן לטפל בהם בדרך רכה ונעימה. בקליניקה ביבשה ובברכת מים חמימים.
לשאלה "איך ניתן לדעת מי באמת זקוקה לאיזון?" אני עונה: ראשית, כל אישה בהריון חוזר שחוותה לידה טראומטית, קיסרית או מכשירנית בהריון קודם זקוקה לאיזון. שנית - לכל אישה בהריון ראשון שווה להגיע לבדיקה ואיזון לקראת הלידה.
